Kuva koottu Polyvoressa
Tänään oli viimeinen koulupäivä tänä vuonna ja se sujuikin hieman tavanomaisesta poiketen luennon merkeissä. Meillä oli tänään vieraana imagokouluttaja Isa Karlsson, joka on itsekin opiskellut aikoinaan meidän koulussa sisustussuunnittelijaksi. Tämän jälkeen hän on suorittanut mm. yrittäjätutkinnon sekä pukeutumisneuvojan/stylistin erikoisammattitutkinnon. Isa piti luennon joka käsitteli mm. ensivaikutelmaa ja kritiikin antoa ja vastaanottamista.
Tähän postaukseen on tehtävänä koota viisi "kolahdusta" luennolta. Luento oli kiinnostava ja sieltä kyllä nousi monia varsin hyviä pointteja esille.
Ensivaikutelmasta Isa kertoi paljon ja mainitsi, että ihmisen viestistä jopa 90% koostuu muusta kuin sanallisesta viestistä. Joten on aika tärkeää mitä viestit olemuksellasi.
Mitä esimerkiksi sitten tuosta esityksestä varmasti muistaa? Mitä esiintyjästä jää mieleen? Esityksestä jää mieleen muistikuva, Tunne, tunnelma, fiilis. Tunne/muistikuva tunnelmasta ja fiiliksestä säilyy paremmin kuin joku varsinainen asia.
Ensivaikutelma koostuu seitsemästä osa-alueesta; asenteesta, asennosta, hymystä/ilmeestä, ryhdistä ja yleisilmeestä.
Yleisilmeeseen liittyy mm. pukeutuminen. Pukeutuminen tilaisuuden mukaan. Joissakin tilanteissa ylihuoliteltu voi olla huonompi kuin huolittelematon tai päinvastoin.
Se mitä uskot itsestäsi näkyy ulospäin!
Viesti, jonka annat on omalla vastuullasi. Ihminen ei pysty keskittymään hetkessä kovin kauaa. Jos toinen ymmärtää sen väärin, se on sinun ongelmasi. Miten sinut nähdään? Mitä jää mieleen? Vaikka päättäisit, että ihan sama, ihan sama mitä muut ajattelee annat siltikin viestin. Se "ihan sama" - sekin viestittyy kyllä.
Ihmistä ei ole suunniteltu vastaanottamaan kritiikkiä. Kukaan ei osaa vastaanottaa kritiikkiä oikein. Sinä päätät mitä muiden laukomia totuuksia otat omiksi totuudeksi.
Palautteen antaminenkaan ei ole helppoa. Tähän Isalla oli "kaava" X+Y+Z=ongelma ratkaistu. Kun X, siitä seuraa Y, haluan X. Kun teet näin > käy näin > ja tätä haluan. Esimerkiksi; Kun kuuntelet musiikkia kovaa, saan päänsäryn. Haluan, että laitat musiikin pienemmälle. Toimii paljon paremmin kuin, että hei laita se nyt jo kiinni.
Mulle ainakin oli kovat kolahdukset nuo itsetunto kysymykset ja se mitä itse ottaa omaksi totuudeksi muiden sanomisista. Sanonhan itsekin välillä ihan mitä sattuu. Silti mietin aina tosi paljon toisten mulle sanomia juttuja. Mitäköhän se sillä tarkoitti, olenko nyt jotenkin huonompi kuin muut. Otan palautteen välillä liian raskaasti ja olen todella herkkä vaikka moni ei sitä ehkä uskoisi. Joissain tilanteissa kuitenkin on vaikeaa olla reipas ja luonnollinen oma itsensä.