lauantai 17. tammikuuta 2015

Vogue - muotitoimittajien mahti

Katsoimme Yle-areenasta dokumentin Vogue, muotitoimittajien mahti. Tehtävänä oli tutustua kahteen Amerikan Voguen toimittajaan ja heidän työskentelyynsä. Itse valitsin dokumentin monista kiinnostavista persoonista Polly Mellenin (toimittajana Voguessa 1966-1991) sekä Grace Goddingtonin (toimittajana Voguessa 1988 →).

Kaikilla toimittajilla on hyvin erilainen näkemys muodista. Eri mielikuva siitä, mitä kuvan pitää ilmaista. Toimittaja luo kuvan, joka heijastaa tiettyä muoti-ilmiötä ja peilaa ajan henkeä. "Muistikuvamme muodista on muotitoimittajan visio joka on kiteytetty kuvaan".

Grace Goddington on englantilainen muotitoimittaja ja stylisti Walesista. Hän luki jo nuorena ihaillen Vogueta ja oli itsekin mallina 60-luvulla. Grace aloitti muotitoimittajana Brittien Voguessa vuonna 1969. Amerikan Voguessa hän aloitti vuonna 1988, samaan aikaan nykyisen päätoimittajan Anna Wintourin kanssa.

Grace Goddington 

Gracen kuvat sisältävät vahvan ja taianomaisen tarinan. Grace jatkaa työskentelyään kunnes saa haluamansa kuvan. Hänen mielestään vanhoja satuja on kiehtovaa kuvittaa. Ne eivät ole niin herttaisia kuin suloiset Disneyn sadut vaan niissä on myös pimeä puoli. Monet Gracen tekemät jutut perustuvatkin huikeisiin satuihin, elokuviin tai tarinoihin. Kuvat ovat runollisia, moniulotteisia, mielenkiintoisia, hämmästyttäviä ja ne kertovat aina tarinan.

Dokumentissa otettiin esimerkiksi juttu "Liisa ihmemaassa", johon Grace keksi ottaa mukaan muotisuunnittelijoita "Liisan" seuraksi. Hän tutki ennen kuvauksia tarkkaan kaikki piirrokset ja versiot Liisa ihmemaassa kirjasta. Kuvauksia edelsi kuukausikaupalla taustatöitä ja neuvotteluja.

1992 Grace toi grunge-tyylin Vogueen. Tuo tietty kuva ja hetki oli Gracen uran käänne kohta. Hetki, jolloin muotimaailma löysi grunge-tyylin. Dokumentissa tulee hyvin ilmi toimittajien erilainen maku ja se kuinka luodut kuvat synnyttävät vahvoja mielipiteitä. Carlyne Cerf sanoo vihaavansa grungea ja kertoo tuon ajan olleen elämänsä kamalinta aikaa. Tyyli herätti hämmennystä - sellaista ei koskaan oltu nähty Voguessa. Tyttö pyjama päällä. Kuitenkin toimittaja Camilla Nickerson (toimittajana 1992-2005, 2010 →) rakasti kuvaa. "Se on koruton ja uhmakas. Se on eräs lempikuvistani".

___________________________________________


Polly Mellen työskenteli Voguen muotitoimittajana vuosina 1966-1991. Tuota ennen hän työskenteli toimittajana Harper's Bazaarissa. Polly kutsui itseään "muodin kauhukakaraksi" ja tuo piti kuulema paikkansa. Hän oli määrätietoinen, tarmokas ja tunteellinen - voimakas persoona. Hän osasi olla hankala, mutta samalla hän teki kuitenkin korvaamatonta työtä.

Polly Mellen

Hänellä oli ymmärrys siitä miten kuva kertoo muodista kertoen samalla paljon enemmän. Polly pääsi heti ensimmäisissä kuvauksissaan Voguessa matkalla Japaniin valokuvaaja Richard Avedonin kanssa - viideksi viikoksi! Nykyään kuvauksissa kestää ehkä kolme päivää. Jutun nimeksi tuli "Mahtava turkiskaravaani", mukana oli 15 matka-arkullista tavaraa. Tuo oli Voguen kaikkien aikojen kallein matka, eikä sellaista tule enää koskaan.

Kaikista tärkeintä oli saada aikaan kuvia, jotka säväyttävät. Grace Mirabellan tultua päätoimittajaksi Diana Vreelandin tilalle Pollyn työ muuttui. Grace halusi juttuja joissa olisi hyödyllistä tietoa, ei enää pelkkiä unelmia.

Pollyn uudet työt herättivät kohua, ne olivat rohkeita ja rajoja rikkoneita. Hajuvesikuvauksista tuli hyvin seksikkäät Pollyn kysyttyä mistä malli piti. Hän piti käärmeistä ja lopulta malli poseerasi alasti ison käärmeen kanssa. "Joskus pitää ottaa riski". Kuva on kenties Pollyn tunnetuin.


Pollyn kuvat ovat rohkeita, ajatuksia herättäviä, epätodellisia ja kertovat tarinoita.

Dokumentista erottui myös kolmas toimittaja, josta mainitsen kyllä pari sanaa. Ranskalainen Carlyne Cerf. Carlyne sekoittaa pelottomasti huippumuotia arkivaatteisiin. Hän yhdistelee mielellään edullista ja kallista ja rakastaa katumuotia. Carlyne tekee kaikkensa kuvan eteen ja raataa koska rakastaa työtään. Hän sekoittelee kaikkea - siitä syntyy hänen oma tyylinsä. "Kaikki lähtee asenteesta" Carlyne on hullutteleva ja hassutteleva. Kuvat ovat ajattomia, huolettomia ja aitoja.

Lähteet: HBO:n dokumentti Vogue, muotitoimittajien mahti, models.com, vogue.com.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti