keskiviikko 15. tammikuuta 2014

Ristomatti Ratia

Eilen saimme erikoisantia aiheesta ideasta tuotteeksi. Tunnin mittaisen luennon piti meille itse Ristomatti Ratia. Yllätyin hänen rentoudestaan ja aidosta tavasta kertoa omaa tarinaansa ja tuotteiden syntyhistoriasta. Tunti meni ihan liian nopeasti ja kysymyksiäkin olisi voinut ehtiä kuulemaan enemmän. Jäi todella positiivinen kuva hänestä.

Ristomatti Ratia. Kuva lainattu Ammattiopiston facebook sivuilta.


Ihastuin ikihyviksi hänen uransa alkupuolella suunnittelemaansa kattohuoneistoon sekä ehkä suuremmalle yleisölle tuttuun Saarenmaalaiseen maatilaan. Vintille tehdyssä asunnossa kaikki oli valkoista - eikä tuohon aikaan oikein vinttiasuntoja vielä ymmärretty. Oli kuulema tärkeää ehtiä kertomaan remonttimiehille mitä kaikkea EI saa tehdä. Ristomatti kun halusi noudattaa omaa näkemystään esimerkiksi siitä, ettei jalka tai kattolistoja tule vaan kaikki on slimmiä ja valkoista - puhdasta. Se, että pitää mennä oman tunteensa mukaan ja valvoa sen toteutumista työn loppuun saakka painottui muutenkin hänen puheistaan. Pidin siitä kovasti. Miksi et pitäisi kiinni ideasta, jos tiedät että se on hyvä ja mahdollista toteuttaa.

Dia kauniista kattohuoneistosta.


Saarenmaan vanhassa maalaisidyllissä oli kaikki rempallaan aikaan, jolloin se Ristomatille esiteltiin. Silti hän näki kaiken romun alta paikan kauneuden, sen pihamaata koristavat hienot pitkät kiviaidat ja kymmenet omenapuut. Vaimo taas ei ollut kovin ihastunut ja sanoikin, ettei sinne enää jalallaan astuisi. Ristomatti kuitenkin hankki paikan itselleen ja teki siitä juuri sellaisen kuin oli kuvitellutkin. Ja tämän jälkeen Anu kuulema totesi, että nyt hänkin täällä viihtyi. Hän ei ollut vain kyennyt näkemään sitä potentiaalia romujen seasta.

Ristomatin äiti, Marimekon perustaja Armi Ratia on neljätoistavuotiaana kirjoittanut päiväkirjaansa seuraavat kolme kaunista lausetta, josta Ristomatti on kehittänyt aiheen ainakin kahteen riipukseen.Näistä ja monesta muusta mielenkiintoisesta tarinasta ehdimme kuulla pienet pätkät. Kiva poikkeus taas tavallisiin koulupäiviin. Ristomatin jälkeen luennoi vielä itsekin mm. somistajana toimiva Annika Hirvi. Luento kertoi somistamisen trendeistä. Lähdin kuitenkin sovittuun tapaamiseen kesken tämän luennon, joten koko anti jäi saamatta. Mieleen jäi kuitenkin se, että nykypäivän suomalainen ollessaan kiireinen ei ehdi pysähtyä ihmettelemään näyteikkunoita, joten trendinä on tehdä ikkunoista yksinkertaisia - vailla tarinaa. Itse en kyllä täysin tätä allekirjoittaisi. Toki asiasta voi olla montaa mieltä ja se ikkuna, joka toiselle brändille sopii ei välttämättä ole hyvä toiselle. Hmm...


- Milla2 kommenttia:

  1. Oli varmasti hyvä luento,ja tunti kului liian nopeasti kun aihe oli mielenkiintoinen ja luennoija huipputasoa! :)

    VastaaPoista