lauantai 5. lokakuuta 2013

Marie Antoinette 1755 - 1793


Tällä jaksolla meillä oli tehtävänämme katsoa joko Marie Antoinette (2006, Sofia Coppola) tai Herttuatar (2008, Saul Dibbin) elokuva. Suurinosa luokkalaisistamme oli paikalla kun pidimme ikioman leffateatteri hetken luokassamme ja katsoimme Marie Antoinetten. En ollut sitä ennen nähnyt ja elokuva olikin todella positiivinen yllätys! Kepeä ja tietyllä lailla humoristinen kuvaus ajan tapahtumista.

Kirsten Dunst & Jason Schwartzman näyttelevät pääosia
hurmaavan vitsikkäästi siinä onnistuen.

Elokuvan juonen sijaan meidän tuli keskittyä visuaaliseen ilmeeseen, puvustukseen, sisustukseen ja miljööseen. Tehtävänä on myös tehdä elokuvan mukainen asukokonaisuus tonnilla, sekä sisustus kahteen huoneeseen käyttäen 10 000e. Tässäkin sellainen twisti, että huonekaluina on sallittua käyttää kalusteita 50-luvulta tähän päivään, eli en voi suoraan pamauttaa rokokoo sohvaa luonnokseeni. Se olisi siis liian ilmeistä.
Tästä tulossa postaus erikseen.


Kuva: outnow.ch


Tehtävänämme oli myös kuvailla sanallisesti elokuvaa ja miettiä mitä tyyliä se edustaa. Elokuvahan sijoittuu 1700-luvulle rokokoon tyyli aikaan ja alkaa tarkalleen ottaen vuodesta 1768, jolloin 14-vuotias Marie naitettiin poliittisista syistä Itävallasta Ranskaan kruununperijä Ludvig XVI:lle. Järjestys ja tietyt käyttäytymismaneerit ovat tarkkoja tuohon aikaan. Marie ei kuitenkaan täysin tähän muottiin sopinut. Pikku hiljaa elokuvan edetessä myös tyylii muuttuu aavistuksen luonnollisemmaksi.

Marie Antoinette on kuvattu Ranskassa Versaillesin ja Chantillyn palatseissa.  Elokuva ei seuraa kokonaan totuutta vaan siihen on yhdistetty hauskasti nykyaikaisia vivahteita. Kuka huomasin ne conversen tennarit? Tämä teki siitä ehkä sen ennalta odottamattoman kun ei osannut varautua moiseen. Musiikki ja muutamat pienet jujut tekivät tästä elokuvasta svengaavan!


Valokuvat: outnow.ch


Elokuvan puvustuksessa näkyi miehillä yleellistä ja tummanpuhuvaa
samettia, tumman punaista, tummansinistä unohtamatta heilläkään pastellinsävyjä. Kiiltäviä ja juhlallisia kankaita, pieniä yksityiskohtaisia koristeita, hattuja, kultaa ja kirjailuja. Peruukit kuuluivat miehillä varsinkin hienoihin tilaisuuksiin.

Naisilla lukemattomia eri pastellisävyjä, runsaasti kukikkaita - hillittyjä kuvioita, ruseteilla koristeltuja mekkoja, jotka levenivät helmoista sivuille, ollen kuitenkin siluetistaan kapeita. Hihoissa röyhelöä ja pitsiä tai muutoin runsaasti koristeita. Samettia sekä kiiltäviä loisteliaita kankaita. Sulkia, viuhkoja, päähineitä, ja peruukkeja sekä tarkasti ajan kuvaan sopiva meikki. Paljon puuteria! Koruja ja helmiä...

Sisustus ja jokainen pieni rekvisiitta upposi elokuvan tyyliin saumattomasti. Kaikki oli ylitsepursuavan runsasta. Värit pehmeitä pastelleja ja voimakkaita samettisia sävyjä. Kuvioita, kukkia ja kiemuroita riitti lavastuksessakin. Yksityiskohtia oli niin paljon, etten tiedä mistä aloittaisi. Pieniä astioita, rasioita, suuria  kristallikruunuja, kynttelikköjä, sulkakoristeita, paljon kukka-asetelmia, ylenpalttista kimallusta, kultaa ja loistoa... Yliampuva määrä herkkuja ja syötävää, joka sekin pyörrytti väreillään ja katsojalle asti välittyvällä makeudellaan. Erityisesti jäi mieleen kohtaus kruunaamisen jälkeen kun uusi kuningaspari kävelee ulos palatsista ja koko iso portaikko on vuorattu ylväällä sametti kankaalla.


Myös puutarhoja on kuvattu elokuvassa kauniisti ja niissä toistuu sama ylevyys ja loistokkuus. Suurta ja hienoa, linjakasta...


Kymmenen kuvaavaa seikkaa:

kepeän leikkisä / voimakkaasti eloisa / villisti iloitteleva / moniuloitteisen värikäs
 ylvään samettinen / loisteliaan runsas / tarkasti yksityiskohtainen / lämpimän romanttinen
makean herkullinen / kevyesti liioittelevaBow Wow Wow - I Want Candy


- MillaEi kommentteja:

Lähetä kommentti