lauantai 26. lokakuuta 2013

Tutki ja testaa / Etsi lehdistä!


Meillä oli tehtävänä testata kameralla itse mm. ISO-arvon, valotuksen ja aukon säädön vaikutuksia kuvaan, sekä tutkia lehdistä kuvia ja analysoida niitä. Tässä tulee siis postauksen toinen osa. Ensimmäinen "Sukellus kameraan!" postaus täällä.

Tehtävän anto: Etsi lehdistä kymmenen mielenkiintoista kuvaa, joissa näet esim. aukon vaikutuksen kuvaan. Kirjoita kuvan yhteyteen analyysisi ja muista lähdetiedot.Gloriankoti 3/2013, kuva: Sunhousen mainos. Sunhouse.fi.


Tässä kuvassa on pitkä syväterävyysalue eli aukon koko, f-luku on kohtuullisen suuri. Hieman kuva tuonne horisonttiin sumenee, mutta se on niin kaukanakin. Terassin jälkeen olevat kalliot ja meriheinät näkyvät kuitenkin vielä suht tarkkana. Kaunis kuva, ja paikka sopisi hyvin yhteen meidän tämän jakson tehtävistä, eli Ristomatti Ratian Saaristolyhtyjen kuvaukseen.

1. Gloriankoti 3/2013, kuva: Andrea Martiradonna.
2. Gloriankoti 4/2013, kuva: Pauliina Salonen.
3.  Plaza koti 9/2013, kuva: Heikki Rautio.
4. Gloriankoti 3/2013, kuva: Tuomas Kolehmainen.
5.  Deko 9/2013, kuva: Kristiina Kurronen.


1.&2. Kuvissa on tuo "tärähtänyt" hahmo. Haluaisin oppia, tuleeko se todella niinkuin arvelen, eli pidemmällä valotusajalla ja tässä tapauksessa kohde eli sisustus pysyy paikallaan ja liikkuva yksityiskohta eli ihminen ehtii tärähtää.

3.&4. Kuvassa on leikitty aukolla. Etualalla olevat objektit ovat tarkkoja, kaukana epäteräviä. 4. Kuvassa lisäksi voisi olla hieman ylivalotusta aukon lisänä, sillä oliivipuu tms. ruukussa mikä on ikkunalaudalla, on minusta valotuksenkin takia hieman sumea. Se tästä pikkukuvasta nyt välittyy ehkä vähän huonosti teille.

5. Kuvassa on sama homma, eli haluaisin varmuuden siitä, millä keinoin kuvaan on syntynyt tuo hämyinen tunnelma? Valotus, ISO vai molemmat? Vaiko vain kuvankäsittely...

1. Svedbergs ideakirja /2013, kuva: Superstudio, Evry.
2. Trendi 8/2013, kuva: Elina Simonen.
3.  Trendi 8/2013, kuva: Elina Simonen. 
4. Jeanne d' Arc Living 7/2013, kuva: Lonnie Würtz Jensen & Dorte Palsgaard


Näissä kaikissa kuvissa on leikitelty aukolla, f-luku on ollut pieni eli syväterävyys alue lyhyt. Ainakin 2.3.&4. kuvissa lähellä oleva kohde on tarkka ja tausta sumentuu. 1.Kuvassa etuala ja tausta ovat sumeita ja keskellä oleva allaskaappi ja hieman sen ympäristökin ovat teräviä. Näin en itse osaa kuvata. Osaan toistaiseksi f-lukua käyttää vain tuohon taustan sumentamiseen. Varmaan vaatii ainakin käsin tarkennusta, että kuvan saa tarkentumaan esim. "taaksemmas".
Deko 9/2013, kuva: Ikean mainos. Ikea.fi


Tämä oli vielä pakko lisätä tähän loppuun, Dekosta bongatu Ikean mainos, jonka nyt rajasin vähän pienemmäksi. En tiedä olisiko se näkynyt vähän paremmin isossa, mutta kiinnitin huomiota epätarkkaan koiraan. Minulle tuli olo, että tuossa on ikean tyyli. Muistelisin joitakin muita kuvia nähneeni joissa on sama idea. Koko muu huone on tarkka ja hinnat lisätty paikoilleen. Esim. sohvalla makaa kuitenkin joku, joka on jätetty tahallaan sumeaksi. Kuvauskikka vai muokkausta jälkikäteen??? Mutta olen aika vakuuttunut siitä, että Ikealla on tyyli / tapa käyttää tätä mainoksissa. Onko joku muu huomannut samaa?

- Milla
2 kommenttia:

 1. Nämä ei nyt ole yhtään virallisia ohjeita, mutta tärähtänyt eli liikkuva ihminen saadaan juuri pidemmällä valotusajalla. Ja tuo etuala sumea, tausta selkeä saadaan siten, että pienemmällä f-luvulla tarkennat sinne taustaan. Silloin etuala jää sumeaksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moikka! Kiitos kommenteistasi, huomasin vasta nyt, että ilmeisesti aiempi vastauksenikaan ei tullut perille tuohon postaukseen mihin olit aiemmin kommentoinut kun huomasin, ettei tähänkään ole vastaus tullut näkyviin vaikka vastasin. Sinulla on myös ihana blogi, jota käyn aina lueskelemassa kun aika riittää :)

   Liikkuvaa ihmistä jo testasinkin, se vaan tuntui liikkuvan vielä vähän liikaakin ja tuloksena oli lähinnä zombi :D

   Ja mites sitten jos sekä tausta- että etuala ovat sumeat ja keskellä oleva kohde tarkentuu vain. Täytyypi vaan edelleen testailla, testailla ja testailla. Varmaan vaatii manuaalitarkennuksen? Vai voisko niillä tarkennuspisteillä temppuilla tässä kohti? Olen itse vasta kesästä saakka järkkärillä kuvaillut eikä ihan kaikki ole vielä selvillä kun on paljon muutakin opittavaa :)

   Hyvää päivänjatkoa sinulle!

   Poista