maanantai 23. syyskuuta 2013

Habitare / top 5 / mikä mahtaa olla in?


Suuntasimme perjantaina Habitare messuille Helsinkiin.
Meillä oli myös tehtäviä messuihin liittyen. Tässä ensimmäinen niistä.
Tämähän voi olla vähän mieltymys kysymyskin ja vääristyä puuttellisen ajan (ei ehdi nähdä kaikkea) ja ammattitaidon vuoksi. Mutta tässä minun näkemykseni:


Eli mikä mahtaa olla IN / TOP 5

__________________________________________________

1.
Puu
Luonnon materiaalina / ratkaisuna.
Luonnonläheisyys.

2.
Ekologisuus
Kierrätysmateriaalit / ympäristöystävällisyys.
Suomalaisuus.

3.
Valaistus
Led valot / näyttävyys.

4.
Selkeät värit
Murretut syksyn sävyt / maanläheisyys / pastellit.
Valkoinen yhä pienenevässä määrin, alkaa olla out.

5.
Graafisuus
Printit piensisustuksessa / Sisustuksen materiaaleissa /
Huonekaluissa.
__________________________________________________

Puu


Puuta näkyi messulla oikeastaan jokapuolella. Messuilla oli järjestetty myös mm. EcoDesign 13 näyttely jonka töissä suunnittelijoiden tehtävänä tuli käyttää vähintään 80% puuta ja loput jotakin muuta ekologista materiaalia. Puusta oli valmistettu myös moderneja ja erilaisia huonekaluja sekä esimerkiksi kylpyhuoneen altaita. Puu yhdistyy siis samalla myös tuohon ekologisuuteen, kierrätykseen ja maanläheiseen väritykseen. Monet pinnalla olleet asiat siis kietoutuvat toisiinsa.


EcoDesing 13 näyttelytyö: Juri Karinen, Suomi / Aallo vaateripustin.

EcoDesign 13 näyttelytyö: Sanelma Hihnala, Suomi / Lankku lepotuoli.

Designmuseon osastolla Matryoshka Stool / Aamu Song & Johan Olin.


Puu näkyi ylipäätään monen osaston esillepanoissa ja materiaalivalinnoissa.Lämmin henki ja luonnonläheisyys näkyivät monella osastolla selvästi.

__________________________________________________

Ekologisuus

Habitaressa järjestettiin myös kolmatta kertaa Trash Design näyttely. Tälläkertaa kierrätykseen oli käytetty Helsinki Design Capital vuoden paviljongin puumateriaali. Ekologisuus näkyy myös sisustustuotteiden materiaaleissa. Kierrätysmateriaaleja käytetään paljon ja tuotteista itsestään tehdään kierrätettäviä. Moni muukin osasto yllätti vahvalla Suomalaisuudellaan. Suomalainen yritys - suomalaisilla / suomessa tehdyillä tuotteilla. (mm. Scanwood, Vihti ja Pedro, Nastola jne.)"Uusi öljylamppu" Led valo, vanha öljypurkki ja kierrätetystä puusta tehty jalka.


WALL + sisustuslaatat valmistetaan Suomessa täysin kierrätettävästä
luonnonkuitukomposiitista. Materiaali on erittäin kestävää, sitä
voidaan käyttää sisätilojen lisäksi myös ulkona ja kosteissa
pesutiloissa jopa saunassa. 

_________________________________________________

Valaistus

Valaistuksessa näkyi näyttävyys ja värikkäät,erikoiset valaisimet siinä missä ajattomat klassikotkin. Klassikoitakin on päivitetty tähän päivään. Mm. Artekin osastolla oli esillä heidän juuri lanseeraamansa päivitys. Klassikko Tapio Wirkkalan TW003 valaisin - led polttimolla. Innoluxin osastolla puolestaan oli esillä Yki Nummen kupla valaisimia jotka ovat saaneet isomman koon ja uusia kirkkaita värejä ylleen.
Eero Aarnion tuplakupla taitaa olla aina in?! / Höyhenen keveää valaistusta / Tipicon trendikkäällä osastolla näkyy kuinka valaisin voi olla jotain ihan muuta. Valaisin, jonka oikea funktio on jotain ihan muuta kuin valon tuotto / Tipicon osastolla myös suositut feenbo valaisimet olivat hauskasti esillä / Dekon osastolla roikkuneet valaisimet toivat mieleen ampiaispesän /  Suomalaisia kalusteita valmistavan Scanwoodin osastolla oli jättimäinen musta valaisin, jonka materiaali osoittautui lähemmässä tarkastelussa jonkinlaiseksi huovaksi. Lähempi tuttavuus tuotteeseen jäi saamatta - onkohan sekin Suomessa valmistettu?

Lundian osastolla oli kiva idea ripustaa valaisimet, kokonaisuus oli muutenkin onnistunut.

__________________________________________________

Selkeät värit

Murretut maanläheiset värit tekevät tuloaan syksyn ja talven kanssa käsikädessä. Pastellin sävytkään eivät ole sitä säikähtäneet vaan näyttivät jatkavan kulkuaan sisustuksen maailmassa. Myös selkeitä kirkkaita sävyjä kylläkin näkyi, mutta yleisesti eniten minusta oli noita luonnollisia sävyjä ja lämpimiä värjeä. Tämä näkyi monella osastolla ja tietenkin tyyliin sopivasti.


Plaza koti osastolla oli esillä mm. Vepsäläisen, Catalinan ja Gantin tuotteita / Boknäsin osasto oli täynnä lämmintä tunnelmaa kuvassa vilahtaa mielenkiintoinen matto, johon palaan varmasti myöhemmin / Lennolin aina niin ihania tuotteita olisi voinut tuoda kotiin säkki kaupalla. Eläinrakkaaseen upposi myös tuo Husky tyyny / Balmuirin osastolla oli kunnon luxus meininki ja ihania materiaaleja.


Kuva on Dokkanin osastolta. Näitä itämaisia, marokkolaisia ja
etnisiä tunnelmia näkyi muuallakin.
__________________________________________________

Graafisuus

Graafisuudella tarkoitan nyt ratkaisua, muotoilua, selkeitä linjoja sekä selkeää printtien käyttöä piensisustuksen tuotteistuksessa. Tämä näkyi messuilla monin eritavoin. Tässä esimerkkejä:


Karl Anderson & Sönerin osastolla hauskat "hyllyt" / erilaisia kohokuvioisia seinälaatta vaihtoehtoja oli paljon eri valmistajilta / postikorteista -  tiskirätteihin löytyi paljon erilaista kuvaa ja printtiä / Come to Finlandilla on retro henkiset mainokset muuttuneet nykypäivän käyttötavaroiksi.

Seinälaattaa jos jonkinlaista löytyi monelta osastolta monenkirjavissa asuissa.
Muotokieli oli kaikissa hyvin linjakasta.

B Designin valmistama ja Mika Mathlinin suunnittelema SANDYNE
pöytä luo vaikutelman hiekan kulusta tuulen muovaamana.
__________________________________________________


Nämä kaikki viisi elementtiä kyllä nivoutuvat toisiinsa ja näitä kaikkia oli nähtävissä laajassa skaalassa läpi koko messujen. Luonnollisuus on ehkä se yhdistävä tekijä. Luonnonmateriaalit, luonnonläheiset värit, luonnollinen rosoisuus, kuosit ja lampaantaljat ym. "luonnontuotteet" näkyivät runsaasti. Valkoinen tekee tilaa mustalle - maalaisromantiikka rustiikkiselle country hengelle?

Tässä minun päätelmiäni ja näkemyksiäni.
Jatkoa seuraa parhaiden messuosastojen, kiinnostavimpien esitteiden ja
henkilökohtaisen "must have" TOP 5 parissa.


- Milla
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti