Meillä oli tänään työturvallisuukortti koulutus.
Tehtävänä oli tehdä postaus tärkeimmistä pointeista ja mitä itselle nousee päivästä mieleen.
Aihe sivusi jonkun verran meidän tulevaa ammattia suurinosa vertauksista liittyi kuitenkin teollisuuden ja rakennustyömaiden asioihin.
Osa postauksesta on lainauksia työturvallisuuskortti vihkosesta - osa omaa pohdintaa.
Työturvallisuuskortti-koulutus on valtakunnallinen. Kortti on voimassa viisi vuotta saamisesta. Kortti-koulutus kestää yhden päivän sisältäen kirjallisen monivalinta kokeen.
Työturvallisuuskortti on kehitetty yhteisten työpaikkojen työturvallisuuden parantamiseksi. Kortti saattaa olla monelle tärkeä, sillä osa varsinkin suurista työnantajajista vaatii työturvallisuuskortin kaikilta.
Kuva: tyoturvallisuuskortti.fi |
"Riski on aina vahingon mahdollisuus".
Työtapaturmalla tarkoiteaan lain mukaan sellaista tapaturmaa,
joka aiheuttaa vamman- tai sairauden:
* työssä.
* työstä johtuvissa olosuhteissa
- työpaikalla tai työpaikkaan
kuuluvalla alueella.
- matkalla asunnosta työpaikalle
tai päinvastoin.
- työntekijälle hänen ollessaan
työnantajan asioilla.
* työntekijälle hänen yrittäessään
varjella tai pelastaa työnantajansa
omaisuutta tahi, työtoimintansa
yhteydessä ihmishenkeä.
Yhteinen työpaikka on työpaikka, jossa työskentelee usean työnantajan työntekijöitä samanaikaisesti. Tilaaja eli pääurakoitsija / "the boss" valitsee mahdollisia aliurakoitsijoita eli toimittajia = toimijoita, jotka tuottavat tilatut palvelut. Esim. sähkötyöt rakennuksilla tai voisi kai tähän käyttää vertauskuvaa vaikka kaupan alalta. Varastossa / isossa myymälässä työskentelee monia tekijöitä samanaikaisesti: varastomiehiä, tavarantoimittajia - tuo monta kertaa päivässä tavaraa - ajelee sitä trukilla, myyjiä, siivoajia, vartijoita...
Tilaaja ja toimittaja sopivat keskenään myös turvallisuuteen liittyvät "pelisäännöt" ja niiden koordinoinnin. Lainsäädäntö määrittelee tähän niin sanotut minimit joihin tilaaja voi halutessaan määrätä lisätoimia. Tilaaja myös vastaa mm. perehdytyksestä, liikenteen ja liikkumisen järjestelyistä, päihteiden käytön valvonnasta, henkilösuojainten käytöstä ja määrityksistä.
Linjaorganisaatio vastaa työnsuojelusta. Se koostuu ylimmästä johdosta, joka tekee linjaukset turvallisuusasioissa. Keskijohdosta, joka päättää mm. teknisistä ratkaisuista, laatii riskikartoitukseen perustuvat työsuojeluohjeet, varmistaa työjohdon resurssien riittävyys. Työnjohtajista ja lähiesimiehistä, jotka huolehtivat mm. alaistensa opastamisesta työhön, työympäristön turvallisuuden tarkkailusta, työtehtävien määrittelystä ja menetelmien ja itse työn suunnittelusta.
Yhteisen työpaikan työsuojeluorganisaatio, joka tukee linjaorganisaatiota koostuu työsuojelupäälliköstä, työsuojelu toimikunnasta, työsuojelvaltuutetusta ja mahdollisesti joissakin paikoissa myös työnsuojelu asiamiehestä.
Lain mukaan työnantajan on myös järjestettävä jokaiselle työntekijälleen mahdollisuus työterveyshuoltoon, jonka tärkeimpiin tehtäviin lukeutuu mahdollisuus torjua työstä ja työoloista johtuvat terveysvaarat ja ehkäistä niistä johtuvia haittoja.
Jokaisen työntekijän velvollisuuksiin kuuluu mm. noudattaa työpaikan turvallisuusohjeita ja määräyksiä ja ilmoittaa työympäristössä havaitsemistaan puutteista esimiehelleen ja työnsuojeluvaltuutetulle. Käyttää määrättyjä suojavälineitä. Jokaisella on myös oikeus pidättäytyä vaarallisista töistä mikäli työoloissa- ja laitteissa on selvät puutteet tai turvallisuusriskit.
Siisteydestä ja järjestyksestä huolehtiminen kuuluu myös jokaiselle ja on tärkeää turvallisuuden parantamiseksi.
Kuva: ts.fi |
"Yhteinen turvallisuus"
* Kaikki tapaturmat ovat turhia.
* Jokainen tapaturma ja läheltä piti tilanne tulisi tutkia.
* Jokaisella on oikeus ja velvollisuus tehdä työnsä turvallisesti.
Mitä enemmän huonosti hoidettuja asioita -
sitä todennäköisemmin sattuu myös vakavia vahinkoja.
Työtapaturmia sattuu Suomessa n. 120 000 vuodessa, joista n. 40 johtaa kuolemaan.
Tähän vertauspohjaa antaa se, että tapaturmia kaikenkaikkiaan sattuu n. miljoona.
Tästä aiheutuu inhimillisiä kärsimyksiä ja taloudellisia vahinkoja.
Työturvallisuuslain mukaan kaikesta työstä on tehtävä riskiarvointi ja siitä vastaa työnantaja!
Selvitä aina lähin poistumistie yhteisellä työpaikalla toimiessasi. Myös jokaisen tulee tietää oma esimiehensä / yhteyshenkilö, jolle ilmoitetaan tapaturmasta- tai onnettomuustilanteesta.
Muista turvallisuus myös kotiaskareissa ja käytä maalaisjärkeä. Jos joku tuntuu / näyttää vaaralliselta - se myös usein on sitä.
Kuva: iltalehti.fi |
Turvallista työskentelyä!
Hyvin kyllä tiivistät mielestäni asian, mikä olisi aina muistettava. Jos joku tuntuu tai näyttää vaaralliselta, se myös usein on sitä. Poikani ilmoitti, että pääsee töihin asentajaksi tuulivoimalaan ja olin jo kauhuissani, että miten työturvallisuus otetaan huomioon. Hän kuitenkin rauhoitteli minua ja kertoi, että työturvallisuuskorttikoulutus järjestetään räätälöidysti alaan liittyen työpaikan puolesta. Olen itse ollut yksityisyrittäjänä ja en ole työturvallisuuskoulutuksia käynyt joten halusin lukea mielenkiinnosta eri kirjoituksia. Kiitos sinulle tästä kattavasta tietopaketista työturvallisuuteen ja työturvallisuuskoulutukseen liittyen.
VastaaPoistaKiitos tästä kirjoituksesta. Itse teen vielä toistaiseksi töitä tehtaalla, ja meillä on oltava voimassa oleva työturvallisuuskortti niin kauan aikaa, kun työsuhde on voimassa. Olen miettinyt työpaikan vaihtoa, mutta nykyään itsellenikin on edellytyksenä se, että työpaikka huolehtii työntekijöiden turvallisuudesta, ja näin työturvasuuskortti olisi pakollinen ja voimassaoloaikoja seurattaisiin aktiivisesti.
VastaaPoista