perjantai 27. syyskuuta 2013

Kuvausjärjestelyt - Arabian kattaus - Kultainen leikkaus


Kuvausjärjestely on meidän toisen jakson pääteemana. Meillä on monta tehtävää ja projektia tähän liittyen. Ensimmäisenä niistä meidän "Taika-tiimi" rupesi työstämään kattauskuvaa Arabian astioista. Ideoimme kuvausta tekemällä tyylikortteja ja hakemalla Pinterestistä kattauskuvia.

Ideamme oli alunperin vanha harmaa hirsi ja raikkaat astiat, talvi-illan sininenhetki ja lämmin illanvietto mökissä. Tämä kuitenkin muuttui lopulta käytännön syistä ja nyt löysimmekin autiotalon kuvauspaikaksi, jossa siis saamme ihan luvan kanssa kuvailla ja järjestellä meidän tehtävää. Huippua!

 Olemme ottaneet jo koululla koe kuvia ja mallailleet kuinka astiat sopii yhteen ja mitä kuvissa tulee ottaa huomioon. Esim. varjot ja tavaroiden asettelu.

Tässä huomaa kuinka varjot tulee niin helpolla studiossa. Olis tarvinnu lisää valoja, jotta
varjot olis saanut häipymään. Pääpointti nyt oli kuitenkin katsoa astioiden sommitteluja
ja tästähän sitä kokemusta saa.
Eilen sisustuspuolen ihana ope Pipa, kävi selostamassa meille sattuman summana kultaisen leikkauksen saloja. Sitä on vähän hankalaa näin maallikon selittää lyhyesti, mutta sanottakoon, että ihminen, rakennukset ja vaikkapa luonnostakin puut, lehdet - oikeastaan kaikki, muodostaa luonnostaan kultaisen leikkauksen. Se voidaan myös matemaattisesti laskea jollakin kaavalla.

Minulle jäi erityisesti mieleen, että asiat jaetaan pätkiin, ja on lyhyt pätkä ja on pitkä pätkä. Kultainen leikkaus jakaa esimerkiksi kuvan osiin, siten että leikkaus ei kulje aivan keskeltä. Esimerkiksi horisontti.

Melkein saman tuloksen kuin matemaattisella kaavalla saa - jos jakaa vaikka taulun sivun kahdeksaan osaan ja ottaa siitä kolme ja viisi osaa. Niiden välissä menee sitten tuo kultainen leikkaus. Tämä jostain syystä luo ihmissilmää miellyttävän harmonian - tasapainon kuvaan. Toisaalta tätä voi käyttää myös tehokeinona - eli tehdä jotain kertakaikkisen kamalan näköistä :D


Kuva: nayteikkunassa.blogspot.fi


Kultaisen leikkauksen idea piirtyneenä mieliimme meidän piti tutkia myös kuvausjärjestelijöiden ja ammattivalokuvaajien töitä ja blogeja.

Näitä nimiä vilahteli siis luokassa;

Susanna Vento
Jenni Juurinen
Minna Jones
Riikka Kantinkoski
Lotta Agaton

Muutama näistä olikin jo blogina entuudestaan aika tuttu vaikkei nimiä kyllä osannut heti yhdistää. Näitä blogeja tulee selailtua niin paljon, että äkkiäkös siinä menee ihmisten nimet alkuun sekaisin.

 Tehtävänä on ottaa myös omasta kattausaiheesta kultaisenleikkauksen pohjalta kuvia, jotka kuvataan suoraan ylhäältä päin. Teimme kuvaukset eilen studiossa, jossa valaistus aiheutti suuria haasteita. Minusta näistä tuli kuitenkin ihan hauskat.Maanantaina olemmekin jo suuntaamassa autiotalolle, jonne on menneet myös siskokset muistelemaan lapsuuden kotiaan äidin poismenon jälkeen. Saas nähdä mitä sieltä löytyy... ;)
- Milla
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti